Nederlandse economie herstelt pas later dit jaar door


De Nederlandse economie herstelt pas later dit jaar, verwacht De Nederlandsche Financial institution.

Door de langere lockdown en de ‘hobbelige’ vaccinatiecampagne ondervindt de economie in de eerste helft van dit jaar nog veel final van de coronacrisis.

Het latere herstel betekent wel dat de groei in 2022 hoger kan uitvallen.

Door de aanhoudende coronalockdown en de “hobbelige” vaccinatiecampagne treedt het economisch herstel van Nederland later op.

De Nederlandsche Financial institution (DNB) heeft zijn groeiraming voor dit jaar daarom verlaagd. Centralebankhoofd Klaas Knot vertrouwt er wel op dat er later alsnog krachtig herstel zal plaatsvinden en benadrukt daarnaast dat de economische influence van de coronacrisis tot nu toe eigenlijk is meegevallen.

DNB verwacht nu voor dit jaar een groei van 2,2 procent en volgend jaar 4,2 procent. Bij de vorige raming in december werd nog uitgegaan van 2,9 procent groei in beide jaren.

De bijstelling komt vooral omdat Nederland nu nog in een stevige lockdown verkeert. “Voor het eerste kwartaal voorzien we nu een hernieuwde krimp, van ongeveer 1 procent. Wanneer de economie later dit jaar geleidelijk wordt vrijgegeven, kan deze zich fors herstellen, vergelijkbaar met wat we in het derde kwartaal van vorig jaar zagen.”

Lees ook op Enterprise Insider

inflatie VS

Topeconoom Larry Summers, die onder Invoice Clinton diende, ziet serieus risico dat inflatie in de VS uit de hand loopt

Over heel vorig jaar nam het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) volgens DNB met 3,eight procent af. Daarmee was de krimp volgens Knot historisch groot, maar wel minder groot dan bij het start van de pandemie werd gevreesd, en ook minder dan in veel andere landen. Dat is volgens hem voor een groot deel te danken aan de steunpakketten van de overheid.

Ook de maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, spelen een rol. Wanneer de beperkende maatregelen er niet waren geweest, was de pandemie volgens DNB waarschijnlijk nog ernstiger en de economische schade nog groter geweest.

DNB-president Knot: ‘Irritant’ dat vaccinatie niet soepel loopt

Met de komst van meerdere vaccins is herstel in zicht, benadrukt Knot. Hij noemt het daarom wel “irritant” dat de vaccinatiecampagne niet soepel verloopt. Daardoor zou Europa een aantal maanden achterstand kunnen oplopen ten opzichte van landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Toch gaat Knot er nog steeds van uit dat er in de loop van dit jaar een second komt dat nagenoeg iedereen is gevaccineerd.

De nieuwe voorspellingen zijn nog wel erg onzeker. Virusvarianten die bestand zijn tegen de huidige vaccins zouden de zaak zomaar verder kunnen verslechteren.

Anderzijds kan het ook zijn dat de groei uiteindelijk gunstiger uitpakt, bijvoorbeeld als Nederland sneller dan verwacht af zou zijn van alle contactbeperkende maatregelen. DNB gaat er bij zijn berekeningen nu nog van uit dat we pas over ongeveer een jaar echt helemaal af zijn van die maatregelen.

Wat het later optredende herstel precies voor dreigende faillissementen van bedrijven betekent, vindt Knot nog lastig om aan te geven. In de nasleep van de pandemie zullen faillissementen waarschijnlijk onvermijdelijk zijn, wanneer de overheid haar noodpakketten afbouwt.

Maar Knot wil niet meegaan met “apocalyptische formuleringen” over een heuse faillissementsgolf. Daar is vooralsnog geen sprake van, zegt hij.

LEES OOK: Kabinet ziet geen ruimte voor versoepelingen coronaregels


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *