Zo kan een tuinkantoor om rustig te werken eruit zien:


Veel werknemers zijn gebaat bij alternatieve werkplekken buiten kantoor tijdens de coronapandemie.

Maar een vaste thuiswerkplek kan ook na de coronacrisis meer standaard worden.

Het Nederlandse bedrijf KOP uit Vaassen speelt daar op in met kant-en-klare kantuurunits voor in de achtertuin.

En toen was er corona. Iedereen met een niet-essentieel beroep moest opeens thuiswerken. Daar zit je dan aan je niet-ergonomische eettafel. En met een beetje pech woon je klein, heb je kinderen die niet naar faculty gaan en ook een companion die noodgedwongen thuiswerkt.

Het verbaast dan ook niet dat er veel vraag is naar alternatieve werkplekken buiten kantoor die de mogelijkheid bieden om rust en focus aan te brengen. Dat kan gaan van flexibele werkplekken bij aanbieders van werkruimte zoals WeWork tot ‘tiny workplaces’ die je als kant-en-klare eenheden in de tuin kunt plaatsen.

Een bedrijf dat daar, deels noodgedwongen, op inspeelt is KOP, een ontwerpbureau dat sinds een half jaar kant en klare kantoorunits voor in de tuin aanbiedt.

Het Nederlandse bedrijf uit Vaassen, dat voorheen stands voor beurzen en exposities ontwierp en bouwde, zag die enterprise vorig jaar vrijwel volledig tot stilstand komen. Hoogste tijd om het roer radicaal om te gooien, dacht CEO Marius Bos.

Lees ook op Enterprise Insider

Klaas Knot

Nederlandse economie herstelt pas later dit jaar door verlengde lockdown, verwacht DNB

En zo ontstond het idee voor 20ft Ideas vertelt Bos aan Enterprise Insider: kant-en-klare models voor werkplekken en onder meer wellness. “Met het idea Workhub voor de inrichting van thuiswerkplekken ondersteunden we al HR-managers en facilitair managers die de transitie van kantoor naar thuiswerken moeten begeleiden. Met 20ft Workplace gaan we nog een stap verder”, zegt Bos.

“We hebben nu raamcontracten met grote bedrijven. Bij de eerste Covid-golf werd er al veel gesproken over thuiswerken, maar hadden bedrijven nog geen echt beleid. Bij de tweede golf waren bedrijven beter voorbereid en kwamen daadwerkelijk de opdrachten”, geeft Bos aan.

Ambitie genoeg. Bos wil na de zomer een aantal concepten landelijk uitrollen. “Waar het eindigt weet natuurlijk niemand, maar dat het een combinatie wordt van kantoor en thuiswerken, dat is wel duidelijk. Het kantoor krijgt echt een andere functie dan anderhalf jaar geleden. Vroeger kreeg je een auto van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarde, in de toekomst zal dit eerder een volledig verzorgde thuiswerkplek worden. In België zijn er al bedrijven die kantoorunits van de zaak aanbieden.”

De tuinkantoren van KOP komen in drie maten: de 10ft (met buitenmaten van ongeveer three meter bij 2,four meter voor de lengte en breedte), de 20ft (met buitenmaten van ruim 6 meter bij 2,four meter voor de lengte en breedte) en de 40ft (op aanvraag).

Bekijk hieronder de foto-impressie van deze ‘tiny workplaces’:


De 10ft Workplace: standaardmodel zonder rest room

Bron: 20ft Concepts
Bron: 20ft Ideas

In het tuinkantoor zit geen rest room. Er is wel elektrische verwarming, je hebt twee inbouwspots en stopcontacten. Voor de 10ft unit geldt inderdaad dat de ruimte beperkt is. Veel meer dan aan je bureau zitten kun je niet. Maar dat hoeft natuurlijk ook niet, je zit hier immers om te werken.


De 10ft Workplace heeft een vanafprijs van €15.750

Foto:  20ft Concepts
Foto: 20ft Ideas

De werkplekken zijn vooralsnog alleen te koop, een lease-optie is in de maak.


De vloer is van vinyl, het hang- en sluitwerk is van hout en komt in verschillende uitvoeringen

Foto:  20ft Concepts
Foto: 20ft Ideas

Het zijn dus mooi omgebouwde zeecontainers. In principe wordt de unit in z’n geheel en afgemonteerd opgeleverd, op een oplegger en desnoods met een kraan.


De binnenmaat is ongeveer 2,56 meter bij 2,17 meter en de ruiten zijn van HR +++ triple glas

Bron:  20ft Concepts
Bron: 20ft Ideas

Je ziet stoelen en een bureau, maar meubilair zit niet in de vanafprijs.


De werkplekken zijn vooralsnog alleen te koop, een lease-optie is in de maak

De 20ft Workplace – voor meer consolation en ruimte, met een vanafprijs van €27.600

bron:  20ft Concepts
bron: 20ft Ideas

De 20ft kun je desgewenst laten uitrusten met keukentje en rest room. Funderen hoeft niet. De werkplekken kunnen op verschillende manieren worden neergezet.

Meestal worden ze op RVS schroefpalen gezet. En als dat écht te drassig is, wordt er een plaat gelegd en staat ‘ie “op de kleef.”


De 20ft heeft elektrische verwarming, 10 inbouwspots en kun je in verschillende materialen en kleuren laten uitvoeren

bron: 20ft Concepts
bron: 20ft Ideas

Of je een vergunning nodig hebt, verschilt per gemeente.


De binnenmaat is ongeveer 5,64 meter bij 2,14 meter

bron:  20ft Concepts
bron: 20ft Ideas

Er zitten met 2 dubbele en 1 enkel stopcontact in. Hoe je wil werken hangt af van je price range en je voorkeur. Je hebt de keuze uit verschillende houtsoorten voor kozijnen en deurposten. Ook de kleur van je unit is natuurlijk aan jou.


De models zijn volledig nieuw en worden in Nederland betimmerd

bron:  20ft Concepts
bron: 20ft Ideas

Afwerking van vloer, wanden en buitenzijde is aan jou. En ook of je een keuken, rest room, klimaatvoorziening of vloerverwarming wil.


En zo kan dat er van boven uitzien

bron: 20ft Concepts
bron: 20ft Ideas

In de 20ft Unit kun je natuurlijk ook met z’n tweeën werken

bron:  20ft Concepts
bron: 20ft Ideas

Van bestelling tot levering duurt het ongeveer eight weken.


LEES OOK: Met dit 15-zijdige tiny kantoor van eight m² heb je een bijzondere werkkamer voor in je achtertuin


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *