Aantal coronapatiënten op intensive care blijft hoog –

Hoogste aantal coronapatiënten op intensive care sinds een jaar

De versoepelingen van de coronamaatregelen zullen niet zorgen voor een piek in het aantal ic-opnames, omdat het vaccineren nu echt op stoom is.

Dat verwacht arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers.

Het aantal Covid-19-patiënten op de ic’s is bijna een jaar niet zo hoog geweest als zondag.

De versoepelingen van de coronamaatregelen zullen niet zorgen voor een piek in het aantal ic-opnames omdat het vaccineren nu echt op stoom is,

zegt arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers tegen het ANP.

Wel benadrukt hij dat het openen van de terrassen en het schrappen van de avondklok aanstaande woensdag niet moet leiden tot het idee dat

“alles nu voorbij is.”

Zaterdag schreef een groep intensivisten van Brabantse ziekenhuizen in een temporary aan het ministerie van Volksgezondheid dat

“de Nederlandse bevolking niet lijkt te beseffen hoe dicht we ons momenteel bevinden bij het second

dat de grens van onze ic-capaciteit bereikt wordt”.

Gommers begrijpt dat mensen zich zorgen maken over de situatie in de ziekenhuizen, maar benadrukt dat de huidige druk

op de ic’s “niets te maken heeft met de versoepelingen.”

Lees ook op Enterprise Insider

Dat de ic’s nu zo vol liggen is namelijk een gevolg van ons gedrag van drie weken geleden, aldus de ic-arts. “Start april was het mooi weer,

iedereen zat dicht op elkaar in de parken. Dat zie je nu terug in de ziekenhuiscijfers.” Bovendien nemen mensen het op dit second al niet zo nauw met een

aantal coronamaatregelen, zoals de bezoekersregeling. “We verwachten dat dat gedrag door die versoepelingen niet veel verandert.”

Het nadeel van het openen van de terrassen en het loslaten van de avondklok is volgens Gommers wel

dat mensen mogelijk denken dat de disaster al voorbij is en zich dan nóg minder goed aan de basisregels gaan houden.

Hoogste aantal coronapatiënten op intensive care sinds een jaar

“Dat is wel gevaarlijk. We zijn al deels gestopt met de kritiek planbare zorg, operaties die binnen zes weken noodzakelijk zijn.

Dat kun je niet heel lang blijven doen. Vandaar dat ik blijf zeggen: realiseer je dat het in de ziekenhuizen nog steeds heel moeilijk is.”

Wat ons uiteindelijk uit de disaster moet helpen is vaccineren, aldus Gommers. “We vaccineren op dit second als een gek.

Dat is de sleutel. Als er komende weken iets met het vaccineren misgaat, hebben we dus wel een groot probleem.”

Het ministerie van Volksgezondheid snapt de zorgen van de Brabantse intensivisten ook.

“De situatie in de ziekenhuizen heeft onze volle aandacht.

We zijn continu in gesprek met de ziekenhuismedewerkers en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ)

en horen de signalen luid en duidelijk”, zegt een woordvoerder.

“Tegelijkertijd klinkt er ook een luide roep om perspectief vanuit de samenleving.

Het kabinet maakt in de besluitvorming dan ook telkens een brede maatschappelijke

afweging en dat is de reden geweest om per 28 april een voorzichtige eerste stap te zetten. Het kabinet blijft de cijfers en de prognoses nauwlettend volgen.”

Hoogste aantal coronapatiënten op intensive care sinds een jaar

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is zondag gestegen met 25, de grootste toename sinds 7 april. In totaal liggen nu 841 mensen met corona op de ic’s, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het aantal Covid-19-patiënten op de ic’s is bijna een jaar niet zo hoog geweest als zondag. Op 28 april 2020 lagen er voor het laatst meer coronapatiënten op de intensive cares. Dat waren er op die dag 861.

Het aantal coronapatiënten op de ic’s laat de afgelopen dagen flinke schommelingen zien. Zaterdag nam het aantal nog af met 21, de grootste daling sinds half maart. Ook vrijdag nam het aantal af, terwijl donderdag nog de grootste stijging sinds eight april werd gemeld.

Gommers verklaart de schommelingen door het aantal mensen dat dagelijks uitstroomt uit de ic’s. “Dat kunnen er de ene dag meer zijn dan de andere dag, doordat bijvoorbeeld jongere mensen korter op de ic liggen dan ouderen. Bovendien: de uitstroom is ook afhankelijk van de capaciteit op de verpleegafdelingen. Als die voller liggen, kunnen minder mensen van de ic terug naar de afdeling.”

Beter is het volgens hem om naar de instroom van het aantal nieuwe coronapatiënten te kijken. Zaterdag werden 322 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, zondag 255. Er gingen zaterdag 49 patiënten naar de ic’s, zondag 48.

Hoogste aantal coronapatiënten op intensive care sinds een jaar

Die nieuwe ic-patiënten komen op dit second volgens Gommers voornamelijk van de verpleegafdelingen. “Als je dus het aantal nieuwe ziekenopnames ziet afnemen, weet je dat dat daarna ook op de ic’s gaat gebeuren.”

Er liggen momenteel 381 non-Covid-19-patiënten op de ic’s, 32 minder dan een dag eerder. De totale bezetting op de ic’s nam dan ook af, tot 1222 bedden.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten zondag af met zeven, tot 1.691. In totaal liggen nu 2.532 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen, achttien meer dan een dag eerder.

LEES OOK: Vaccin AstraZeneca waarschijnlijk niet meer nodig na half mei: genoeg alternatieven voor Nederland


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *