Cijfers stijgen maar toch versoepelingen Kabinet

Cijfers stijgen maar toch versoepelingen Kabinet

  • Het kabinet kondigt volgens ingewijden dinsdagavond versoepelingen aan van de coronamaatregelen.
  • Ziekenhuizen meldden dinsdag juist de hoogste instroom van coronapatiënten sinds eind vorig jaar.
  • Vakbond FNV Zorg & Welzijn, beroepsorganisatie NU’91 en IC-arts Diederik Gommers maken zich zorgen.

Het kabinet speelt Russisch roulette met de ziekenhuiszorg. Dat vindt vakbond FNV Zorg & Welzijn, in reactie op de versoepelingen die het kabinet dinsdagavond volgens ingewijden aankondigt.

Dinsdag meldden ziekenhuizen juist de hoogste instroom van coronapatiënten dit jaar.

In totaal liggen nu 2653 mensen met Covid-19 in de Nederlandse ziekenhuizen. Op de intensive cares liggen inmiddels 823 patiënten die ernstig ziek zijn geworden door het virus.

Volgens bestuurder van FNV Zorg & Welzijn Elise Merlijn speelt het kabinet “Russisch roulette” met de ziekenhuiszorg. “Het is volle bak in de ziekenhuizen, er is een hoog ziekteverzuim en operatiekamers zijn gesloten, omdat medewerkers meehelpen op de intensive cares. Het beleid is nog steeds: alle hens aan dek.”

Ze snapt dat de samenleving snakt naar versoepelingen. “Maar ik vraag me af hoe blij mensen straks zijn als ze voor een gesloten ziekenhuisdeur staan.”

Ook beroepsorganisatie NU’91 maakt zich zorgen. “Iedereen wil versoepelen, wij ook. Maar dat kan alleen als het niet leidt tot meer ziekenhuisopnames”, zegt een woordvoerder.

Dat is met de versoepelingen zoals ze nu op tafel liggen alleen mogelijk als iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt, zegt hij. “En dat is een utopie. Deze versoepelingen komen dus nog echt te vroeg.”

Lees ook op Enterprise InsiderDemissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geven een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland.
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geven een toelichting op de coronamaatregelen in Nederland.

Dit keer gaan de versoepelingen wel door, zeggen ingewijden – winkels en terrassen mogen open, avondklok verdwijnt

Gommers: kabinet moet alleen versoepelen als cijfers dalen

IC-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers “gaat ervan uit” dat het kabinet geen versoepelingen van de coronamaatregelen doorzet zolang het aantal patiënten in de ziekenhuizen niet afneemt. Zelf moet Gommers gezien de stijgende cijfers “nog even niet aan versoepelingen denken”.

In Gommers’ eigen ziekenhuis, het Erasmus MC in Rotterdam, is het volgens de intensivist dinsdag dan ook “paniek” en dat geldt voor meer ziekenhuizen, weet hij. “Er zijn vandaag heel veel nieuwe patiënten bijgekomen. We zijn de hele dag aan het puzzelen, omdat we weer moeten opschalen op de intensive cares en operaties moeten afzeggen.”

Dinsdagmiddag werd duidelijk dat het kabinet vanaf volgende week een aantal coronamaatregelen wil versoepelen. De avondklok wordt vanaf 28 april geschrapt en de terrassen mogen tussen 12.00 en 18.00 uur open.

Gommers rekent erop dat het kabinet die plannen alleen doorzet als de ziekenhuiscijfers de komende dagen gaan dalen. “Zo is dat afgesproken en ik neem aan dat ze zich eraan houden.”

LEES OOK: Hopelijk leert Nederland van corona dat crisismanagement een stuk beter kan: flexibeler, creatiever en multidisciplinair


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *