Antall forbudte land…

Det totale antallet jurisdiksjoner med direkte forbud eller strenge restriksjoner på kryptovaluta har mer enn doblet seg de siste tre årene, og det er lite som tyder på at trenden avtar.

Selv om 2021 var et godt år for kryptoindustrien når det gjelder markedsprestasjoner, har antallet jurisdiksjoner som forbyr krypto doblet seg siden 2018.

En rapport fra Library of Congress (LOC) beskriver de ni jurisdiksjonene som nå har implementert absolutte forbud mot kryptovaluta og 42 med implisitte forbud. Det er opp fra henholdsvis åtte og 15 i 2018 da rapporten først ble publisert.

LOC er forskningsbiblioteket til det amerikanske senatet, og fungerer som landets nasjonalbibliotek.

I sammenheng med LOC-rapporten betyr et absolutt forbud at enhver “transaksjoner med eller å holde kryptovaluta er en kriminell handling”, mens et implisitt forbud forbyr kryptovalutabørser, banker og andre finansinstitusjoner fra å “handle med kryptovalutaer eller yte tjenester til enkeltpersoner/ selskaper som handler med kryptovaluta.

De ni nye jurisdiksjonene som ble direkte forbudt inkluderer Egypt, Irak, Qatar, Oman, Marokko, Algerie, Tunisia, Bangladesh og Kina. Forbudet mot kryptovaluta i Kina fikk mest oppmerksomhet i 2021.

Den massive økningen i jurisdiksjoner som forbyr eller regulerer kryptovaluta i løpet av de siste tre årene viser ikke tegn til å avta ettersom mange regjeringer for tiden vurderer alternativene sine. Bortsett fra de 51 jurisdiksjonene med kryptoforbud, har 103 AML/CFT-lover håndhevet, en tredobling fra de 33 jurisdiksjonene med disse lovene på plass i 2018.

Det svenske finanstilsynet og det svenske Naturvårdsverket etterlyste et forbud mot Proof of Work (PoW) gruvedrift i november på grunn av energikravene og miljøkostnadene ved å holde nettverkene i gang. Dette ble møtt med tung kritikk fra Paris-baserte Mellanion Capital, som beskrev påstandene mot gruvedrift som “fullstendig misvisende”.

Estland, Sveriges nabo i EU, forbereder seg på å implementere regler mot hvitvasking av penger og terrorfinansiering i februar. Disse nye reglene forventes å endre definisjonen av hva en Virtual Asset Service Provider (VASP) er og anvende et implisitt forbud mot desentralisert finans (DeFi) og Bitcoin (BTC).

I slekt: Bransjeeksperter har avslørt en mulig måte for Bank of Russia å forby kryptovalutaer

Indias regjering skapte panikk da lovgivere der vurderte å forby kryptovalutaer i fjor. Resultatet var ikke et direkte forbud, men snarere et press for å regulere kryptovalutaer som kryptoaktiva, med Securities and Exchange Board of India (SEBI) som overvåker reguleringen av innenlandske kryptobørser. Et fullstendig forbud er imidlertid ikke utelukket.