Vil den kinesiske digitale yuanen erstatte…

Vanlige CoinGeek-lesere vil allerede ha lest noe av vår omfattende dekning av den digitale yuanen. People’s Bank of China (PBoC) har slått alle andre økonomiske kraftsenter med et slag i utviklingen av en digital sentralbankvaluta (CBDC), og ser ut til å sette den i en posisjon til å konkurrere med amerikanske dollar.

For øyeblikket er e-CNY i sluttfasen av sitt pilotprogram. Planen er å ha den klar til vinter-OL i Beijing neste måned. Både lokalbefolkningen og besøkende vil kunne bruke den. Per nå har den e-CNY-koblede digitale lommeboken lansert i både Android- og Apple-appbutikker, og den kinesiske teknologigiganten Tencent har gjort den tilgjengelig på WeChat Pay, landets største chatteapp. Til dags dato er det opprettet 140 millioner personlige lommebøker, i tillegg til ytterligere 10 millioner bedriftslommebøker.

Når den offisielle lanseringen nærmer seg, har China Daily publisert en annen artikkel som posisjonerer den kinesiske kryptovalutaen som en konkurrent til dollarens dominans.

Hva sa China Daily-artikkelen?

Artikkelen bemerket Kinas enorme ledelse over USA når det gjelder å skape en digital sentralbankvaluta. Mens Amerika fortsatt må bestemme seg for om de vil lage en elektronisk dollar, har Kina digitale kryptovalutaer som jobber i deres nisje.

Han bemerket også at USA kan være et tiår unna å opprette en elektronisk dollar hvis de bestemte seg for å gjøre det. Denne tidsrammen ble estimert av Harvard-økonomen Kenneth Rogoff, et medlem av styringskomiteen for Group of Thirty som jobber med kryptovalutaer.

Dette stykket er et av mange blandede signaler som Kina har sendt angående sine intensjoner for den kinesiske elektroniske yuanen. Mu Changchun, leder av China Cryptocurrency Research Institute, har vanligvis fokusert på innenlands bruk av CBDC. Imidlertid kommenterte han også at det kunne beskytte Kinas monetære suverenitet og bidra til å «unngå dollarisering». Kinas sentralbank er også en del av et grenseoverskridende betalingsprosjekt mellom sentralbankene i Kina, Thailand, Hong Kong og De forente arabiske emirater.

Kan den digitale yuanen virkelig destabilisere den amerikanske dollaren?

Det er viktig å huske at China Daily er en mediearm av det kinesiske kommunistpartiet, så artiklene tjener en politisk agenda. Sannheten er at å erstatte amerikanske dollar som en global reservevaluta er en mye større oppgave enn å utstede en digital sentralbanks digital valuta før USA. Å si at målet forblir unnvikende er en underdrivelse.

Sannheten er at for øyeblikket utgjør den amerikanske dollaren 51 % av sentralbankens reserver, mens den kinesiske yuanen utgjør 2 %. På samme måte deltar den amerikanske dollaren i 88 % av globale valutatransaksjoner, et tall som har holdt seg stabilt de siste to tiårene til tross for Kinas raske vekst, mens den kinesiske yuanen bare deltar i 2 % av de globale valutahandlene.

Det er også politiske hindringer som må overvinnes. USA har de dypeste kapitalmarkedene og er fortsatt det globale finanssenteret. Å bli kvitt dollaren kan også bety at KKP måtte gi fra seg kontrollen over den kinesiske yuanen og la den flyte fritt i globale valutamarkeder, noe den har vært motvillig til å gjøre, og foretrekker en fast valutakurs fastsatt av myndighetene. Dessuten, hvis CPCs siste trekk er noen indikasjon, er det bevegelsene mot en mer kontrollert økonomi snarere enn liberalisering. Dette vil neppe hjelpe Beijing i sin søken etter å gjøre den kinesiske yuanen til den foretrukne valutaen for global handel.

Hastigheten som Kina har utviklet og introdusert e-CNY med er imidlertid enormt imponerende. Vi vil fortsette å rapportere det etter hvert som det utvikler seg.

Se: CoinGeek New York, BSV Blockchain Showcase i Kina

Ny på Bitcoin? Sjekk ut CoinGeeks Bitcoin for nybegynnere Seksjon, The Ultimate Resource Guide for å lære mer om Bitcoin – som forestilt av Satoshi Nakamoto – og blokkjeden.

Bitcoin Trader

Bitcoin Trader

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *