Federal Reserve vil heve renten i mars og selge obligasjoner

Den amerikanske sentralbankens styreleder Jerome Powell snakket onsdag om sannsynligheten for at kjøp av eiendeler slutter i mars. Det er også sannsynlig at banken vil begynne å selge obligasjoner, etter å ha satt opp renten, hvis første økning er beregnet til et kvart prosentpoeng.

I et dokument publisert av den amerikanske sentralbanken ble politikken som skal følges i år skissert. Banken kunngjorde at den vil begynne å redusere obligasjonsbeholdningen på balansen betydelig, selv om den ikke spesifiserte når.

For å håndtere uroen i finansmarkedene og prøve å dempe den rasende inflasjonen, sendte Fed en ganske klar melding om at den i mars kan heve renten for første gang på mer enn tre år.

Beskjeden om en innstramming i bankens pengepolitikk, som den siste tiden har vært svært fleksibel, kom ikke overraskende på noen. Feds politikkutformende gruppe indikerte at en økning i referanserenten for kortsiktige lån er svært sannsynlig.

Hvis renten stiger et kvart prosentpoeng som forventet, vil det være den første renteøkningen på tre år. I sine uttalelser til pressen påpekte Powell at kroppen har en meget bred handlingsmargin.

"I think there’s quite a bit of room to raise interest rates without threatening the labor market," said the Fed chairman, after the meeting of the Federal Open Market Committee, according to CNBC.

Etter Jerome Powells uttalelser, falt gjennomsnittene av de viktigste aksjemarkedsindeksene, som hadde steget kraftig i løpet av dagen, igjen. Det er mye bekymring og agitasjon i markedene rundt beslutningene som Fed tar i de kommende månedene.

Inflasjonen i USA har nådd rekordnivåer de siste 40 årene. Selv om det anses som et faktum at Fed må stramme inn sin løse pengepolitikk for å stoppe kursopptrappingen, er investorene bekymret for at rentene vil stige mer enn forventet.

Prisene vil stige, men det er ikke kjent når eller hvor mye

Uttalelsen fra Fed ved avslutningen av møtet i Federal Open Market Committee (FOMC), rapporterte ikke når rentene vil stige. Men det er ventet å komme etter marsmøtet.

"With inflation well above 2 percent and a strong labor market, the Committee expects it will soon be appropriate to raise the target range for the federal funds rate," the statement said.

Komiteen rapporterte at det månedlige obligasjonskjøpet for februar vil være på bare 30 milliarder dollar. Etter denne kunngjøringen forventer Wall Street-analytikere at det finansielle støtteprogrammet for pandemien avsluttes i mars.

Tilsvarende forventer markedet at Fed endelig vil godkjenne den annonserte renteøkningen. Komiteen spesifiserte heller ikke når obligasjonsbeholdningen vil begynne å reduseres, som ifølge organets balanse allerede utgjør nesten 9 milliarder dollar.

Utvalgets uttalelse nevnte bare «prinsipper for å redusere størrelsen på balansen». Fed antas å ha forberedt seg siden i fjor på å “betraktelig redusere” volumet av eiendeler den har.

“The Fed’s announcement that it will ‘soon be appropriate’ to raise interest rates is a clear sign that a March rate hike is coming,” said Capital Economics senior US economist Michael Pearce.

Han la til:

"The Fed’s plans to begin running down its balance sheet once rates begin to rise suggests an announcement on that could also come as soon as the next meeting, which would be slightly more hawkish than we expected."

Bitcoin Trader

Bitcoin Trader

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *