Kenyanske sentralbankdokument diskusjon…

Kenyas sentralbank har erkjent i et nylig utgitt dokument at en digital sentralbankvaluta potensielt kan være til fordel for landets finansielle system. Banken advarte imidlertid om at utrulling av en CBDC også kan utgjøre en risiko for det samme.

CBDCs innvirkning på finansiell stabilitet

Sentralbanken i Kenya (CBK) har antydet i et diskusjonspapir at en digital sentralbankvaluta (CBDC) potensielt kan føre til økte grenseoverskridende betalinger og “effektivitetsgevinster.” Men i et nylig utgitt dokument som diskuterer CBDC-er, erkjenner banken at slike digitale valutaer også kan utgjøre en risiko for det finansielle systemet.

I dokumentet siterer banken for eksempel «ukjente» om hvordan den digitale valutaen vil påvirke sentralbankenes kjernefunksjoner for pengepolitikk, finansiell stabilitet og overvåking av betalingssystemer. CBK gjengir også det økonomiske disintermediation-argumentet som noen ganger brukes av motstandere av CBDCs. Dokumentet sier:

Hvis betydelige innskuddssaldoer flyttes fra bankinnskudd til CBDC, kan bankenes evne til å skape kreditt bli begrenset. Siden sentralbanker ikke kan gi kreditt til privat sektor, må innvirkningen på bankkredittens rolle være godt forstått.

Dokumentet la til at “ettersom banker mister et betydelig volum av rimelige innskuddstransaksjoner” kan dette føre til en økning i kredittkostnadene. Sentralbanken hevdet i mellomtiden at lansering av en CBDC kan føre til finansiell ekskludering “hvis den nødvendige teknologiske infrastrukturen og tekniske kompetansen ikke er tilgjengelig for alle deler av publikum.”

Offentlige innspill

Mens CBK argumenterer i dokumentet “at de potensielle fordelene med en kenyansk CBDC forblir uklare”, understreker det likevel at den vanlige kenyanerens perspektiv på dette emnet må bli hørt.

“I sin jakt på å løse de nevnte spørsmålene, gjentar CBK at folk må stå i sentrum for å vurdere enhver innovasjon. Nytten av teknologi ligger ikke i dens egenart, men i dens evne til å løse et presserende samfunnsproblem», forklarte sentralbanken.

I mellomtiden, for å rettferdiggjøre planen om å søke publikums innspill, peker CBK på økningen av mobile penger som “plasserte landet vårt som en vugge for innovasjon i Afrika.” Ifølge sentralbanken har mobilpenger vært en suksess i Kenya fordi de tok opp utfordringen med enkeltpersoner som overfører penger til familiemedlemmer.

Tilsvarende må CBDC, ifølge sentralbanken, være basert på funksjonalitet
Og problemet det løser for folket, i stedet for den underliggende teknologien.

Hva er dine tanker om denne historien? Du kan dele dine synspunkter i kommentarfeltet nedenfor.

Dette innholdet er levert av Bitcoin News. Alle meninger i den artikkelen tilhører leverandøren. Hvis leverandøren ikke deler hele artikkelen, kan du klikke her for å lese den originale kilden.

Bitcoin

Bitcoin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *