Huawei P50 Pocket recenzija:…

Huawei P50 Pocket in P50 Pro sta vzorčni model, kaj zmore današnja mobilna tehnologija, tako v klasični kot tudi v zložljivi obliki. Kaj pa ju ovira pri svetovni prevladi?

Prednosti Slabosti
Popolna zložljiva zasnova ❌ Brez podpore za 5G omrežja
Odlična glavna kamera ❌ (Pre)majhen zunanji zaslon
OLED 120 Hz zaslon
Hitro polnjenje
❌ Dražji od konkurence

Zgodovina Huaweija je vsem znana in še danes vpliva na razvoj in uspeh Huawei mobilnih telefonov. Odtujitev od Google mobilnih storitev je močno vplivalo na podobo podjetja in privlačnost njihovih izdelkov. Vseeno pa ne gre oporekati dejstvu, da podjetje že od samega začetka izdeluje vrhunske mobilne telefone, ki so bili v nekem obdobju celo najbolj pričakovane naprave leta. V ospredju je njihova paradna družina telefonov Huawei Pxx, katero vsako leto nestrpno pričakujemo, saj so vedno odraz, kaj trenutno zmore Huaweijev strojni park. Tudi letos ni nič drugače, saj sta zložljivi pametni telefon Huawei P50 Pocket in klasični pametni telefon P50 Pro opremljena z vsemi mobilnimi dobrotami, ki jih pričakujemo v premijskem razredu. Huawei P50 Pocket je še dodatno pritegnil pozornost, saj gre za opevano zložljivo zasnovo. Je tudi prvi zložljivi telefon Huawei, ki je naprodaj na evropskem trgu. Drugače gre pa za četrti poizkus podjetja, da bi izpopolnili zložljivo obliko pametnih telefonov.

Jim je uspelo? Kako se odreže ostala strojna oprema? Je pomanjkanje prednameščenih Google aplikacij še vedno njihova največja pomanjkljivost oziroma ali je Huawei programska oprema že na nivoju, ko uporabniki ne bodo pogrešali Google? Več v nadaljevanju.

Cena in različice

Huawei je pripravil dve različici. Standardna različica, ki smo jo preizkusili v uredništvu, je na voljo v beli barvi, Premium različico pa je »pozlatil« nizozemski oblikovalec Iris van Herpen.

  • Huawei P50 Pocket (8GB/256GB): 1299 €
  • Huawei P50 Pocket Premium Edition (12GB/512GB): 1599 €

Huawei P50 Pocket: odsotnost Googla in kaj to pomeni za uporabnike?

Posvetimo se najprej programski opremi, ki je trn v peti (potencialnim) uporabnikom Huawei telefonov kot tudi samemu podjetju. Bližamo se tretji obletnici (15. maj) prepovedi uporabe Google mobilnih storitev za Huawei. Kaj se je spremenilo v 3 letih? Kako je Huawei poskrbel za čim lažji prehod na njihove storitve, aplikacije in platformo? Je po treh letih odsotnost Googla sploh še ovira za uporabnike?

Ko boste odprli P50 Pocket in opravili začetno nastavitev telefona, boste opazili, da se na namizju ne nahajajo vsem znane aplikacije Gmail, Youtube, Google Drive in podobno. Ali je zaradi tega telefon neprivlačen, je odvisno od uporabnika. Če boste telefonu dali priložnost, boste za nekatere ključne aplikacije našli podobno aplikacijo ali pa rešitev, ki vam omogoča uporabo prvotnih aplikacij. Na žalost pa boste našli tudi nekatere aplikacije, ki niso združljive z P50 Pocket.

Do Gmaila lahko dostopate s pomočjo tretjih aplikacij, kot je Microsoft Outlook ali podobno poštno aplikacijo. Tudi Google Koledar lahko sinhronizirate z Outlookom. Gmail je prav tako na voljo v brskalniku, ob prvem obisku pa vam P50 Pocket omogoči, da na začetni zaslon postavite njegovo bližnjico. Enako velja za Youtube. Google Zemljevidi delujejo z izjemo, da se ne morete prijaviti, kar pomeni, da ne morete shraniti lokacij. Na voljo pa so tudi Zemljevidi Petal, ki ponujajo identično izkušnjo in natančnost.

Ostale priljubljene aplikacije Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp … lahko namestite brez težav. Niso na voljo v trgovini Huawei App Gallery, a jih lahko najdete s pomočjo brskalnika Petal Search, ki vam omogoča, da aplikacije najdete in namestite iz znanih in zanesljivih virov, kot je APK Mirror, APK Pure in podobno.

Obstaja pa še bolj priročna rešitev. Aplikacija Gspace, ki jo lahko najdete v Huawei trgovini AppGallery, ustvari navidezen prostor, kjer lahko namestite praktično vsako aplikacijo iz Google trgovine. Prav tako se lahko povežete s svojim Google računom, namestite vse Google storitve, kar posledično pomeni, da so vsi shranjeni podatki na voljo tudi na Huawei P50 Pocket. Aplikacijo smo preizkusili tudi sami in preverjeno deluje. Namestili smo igro Star Wars: Galaxy of Heroes, namestili storitev Google Play, povezali Google račun in dobili smo dostop do več let starega profila. Podobno velja za ostale aplikacije, ki bi jih želeli namestiti. Uporaba je izredno preprosta, pravzaprav vas čez celoten postopek vodi čarovnik za namestitev. Ne potrebujete računalniškega ozadja in prav tako vam ni potrebno skrbeti, da bi telefon z aplikacijo kakorkoli uničili.

Bitcoin Trader

Bitcoin Trader

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *