Stablecoins: Allt du behöver veta

Viktiga takeaways

  • Stablecoins är blockchain-tokens som är designade för att hålla ett specifikt värde. De spårar vanligtvis priset på fiat-valutor som den amerikanska dollarn.
  • De vanligaste typerna av stablecoins är fiat-backed, overcollateralized och algoritmiska, och det finns betydande skillnader mellan var och en av dem.
  • Stablecoins spelar en nyckelroll i det decentraliserade finans- och ett bredare ekosystem för kryptovaluta.

Den definitiva guiden till de bästa stablecoins som används idag.

Vad är Stablecoins?

Ett stablecoin är ett blockchain-baserat token som är designat för att hålla samma värde, typiskt för en specifik fiat-valuta. De mest använda stablecoins spårar priset på den amerikanska dollarn, men stablecoins som representerar andra valutor, såsom euron, det brittiska pundet och den mexikanska peson, är också i omlopp.

Stablecoins har blivit en avgörande del av kryptoekosystemet eftersom de låter investerare dra fördel av prisstabiliteten som erbjuds av fiat-valutor. Detta är särskilt relevant för smarta kontraktsaktiverade blockkedjor som Ethereum, nätverket som är värd för de mest stabila mynten i omlopp idag. Istället för att behöva skicka pengar utanför kedjan för att handla tillbaka dem till fiat, kan investerare sömlöst byta sina volatila kryptovalutor mot dollarbundna tillgångar med hjälp av decentraliserade börser som Uniswap.

Även om dollarbundna tillgångar som BitUSD och NuBits har en historia som går tillbaka till 2014, nådde inte stablecoins massanvändning förrän sommaren 2020. Känd i kryptokretsar som ”DeFi summer”, såg denna period uppkomsten av flera decentraliserade finanser protokoll som gjorde det möjligt för Ethereum-användare att tjäna en avkastning på stablecoins och andra kryptovalutor. Efterfrågan på stablecoins i DeFi fick deras börsvärde att skjuta i höjden. Enligt Statistiska datahar den kombinerade värderingen för de 10 bästa kryptostabila mynten hoppat från 10,8 miljarder dollar till över 150 miljarder dollar sedan juni 2020.

Den här artikeln är en definitiv guide till alla större stabila mynt i omlopp idag, samt ett par relevanta exempel som sedan dess har kollapsat. Det kommer att dela upp stablecoins i tre distinkta klasser: fiat-backed, overcollateralized och algorithmic. Medan de flesta stablecoins idag faller i en av dessa klasser, har vissa listade tokens egenskaper för mer än en grupp.

Mindre stabila mynt, inklusive många som övervägande finns utanför Ethereums ekosystem, har inte inkluderats för korthetens skull. Men med de tre klasserna av stablecoins förklarade på djupet, bör läsarna kunna tillämpa detta ramverk till andra tokens de möter för att bättre förstå fördelarna, nackdelarna och riskerna med dem.

Utan vidare, låt oss gräva i de tre klasserna av stablecoins, titta på några anmärkningsvärda exempel och utvärdera riskerna och fördelarna med var och en.

Fiat-backed Stablecoins

Fiat-stödda stablecoins behåller sina kopplingar genom att lova att varje token kan lösas in mot en enhet av den valuta som den representerar hos sin leverantör. De är vanligtvis emitterade av en centraliserad leverantör som innehar fiat- eller fiat-ekvivalenta tillgångar såsom företagscertifikat eller statsobligationer med ett värde som är lika med eller överstiger antalet utgivna stablecoins.

De vanligaste fiat-backed stablecoinsna är knutna till den amerikanska dollarn på grund av dess önskvärdhet över gränserna som världens reservvaluta. Men andra fiat-stödda stablecoins som representerar euron, den kinesiska yuanen och den mexikanska peson har också vunnit antagande under de senaste åren.

Eftersom fiat-stödda stablecoins stöds av nationell valuta och hanteras av en centraliserad enhet, kan deras utbud lätt utökas. Så länge en emittent har tillräckliga kassareserver kan den utfärda fler tokens. Detta har lett till att fiat-stödda stablecoins inte bara blivit den mest använda typen av stablecoin utan också den mest använda typen av kryptovaluta i omlopp.

Eftersom fiat-backed stablecoins i princip alltid kan växlas mot en dollar hjälper marknadskrafterna dem att behålla sin peg. Anta till exempel att ett fiat-backat stablecoin knutet till dollarn plötsligt skulle handlas för mindre än en dollar. I så fall kunde företagande individer köpa upp polletterna och lösa in dem hos sin emittent för en liten vinst. Men även om fiat-stödda stablecoins alla delar en liknande inlösenmetod för att säkerställa att de förblir kopplade, finns det fortfarande betydande skillnader mellan emittenter som gör vissa mer allmänt använda eller perceptuellt säkrare än andra.

USDT

USD Tether (USDT) är knuten till den amerikanska dollarn och är det största stabila myntet i omlopp. Det är utfärdat av Tether Limited Inc., en subvention från det Hongkong-baserade företaget iFinex Inc., som också äger Bitfinex kryptovalutabörs.

USDT stöds officiellt på 12 olika blockkedjor: Ethereum, Avalanche, Polygon, OMG Network, TRON, EOS, Liquid, Algorand, Bitcoin Cash, Solana, Kusama och Omni Protocol via Bitcoin blockchain.

I USA regleras Tether som en penningtjänstverksamhet av flera statliga finansiella tjänster men har ännu inte fått godkännande från New York State Department of Financial Services. Företaget släpper utlåtanden varje kvartal för att visa att det har tillräckligt med kontanter och kontantekvivalenter för att backa upp alla USDT-tokens i omlopp.

Under Tethers livstid har oron över USDT:s stöd ofta tyngt stablecoinet. Företaget har utsatts för beskyllning från flera amerikanska tillsynsmyndigheter, inklusive New York Attorney Generals kontor och Commodity and Futures Trading Commission, varav den senare böter Tjuda 42,5 miljoner dollar i oktober 2021 för att ha felaktigt framställt stödet bakom USDT.

Rädsla för USDT:s stöd har också visat sig på andra sätt. Det bästa stabila myntet har tappat sin peg flera gånger under åren men har alltid återgått till sitt målvärde i dollar tack vare Tethers inlösensystem. Senast tappade USDT sin pinne i spåren av Terra blockchain härdsmälta. Efter att Terras UST stablecoin förlorade sin koppling, fruktade många investerare att USDT kunde vara i riskzonen på grund av stablecoins historia av att felaktigt representera sina stödtillgångar. Tether kunde dock hantera inlösen till ett värde av över 8 miljarder dollar och återgick snabbt till sin dollarkoppling.

Tether har nyligen ansträngt sig för att ta itu med den långvariga frågan om USDT:s stöd och försäkra investerare om att företaget har tillräckliga kvalitetssäkerheter. I juni 2022 släppte Tether en ny intygsrapport utförd av BDO Italia efter dess tidigare attestant, MHA Cayman, kom under utredning i Storbritannien över sina revisioner av ett annat företag. På senare tid har företaget lovat att ge en fullständig revision av sina reserver efter kritik från Wall Street Journal.

USDC

USD Coin (USDC) är ett annat dollarfäst stabilt mynt och är för närvarande det näst största i omlopp. USDC förvaltas av ett konsortium som heter Centre, som inkluderar stablecoins grundare, Circle, tillsammans med medlemmar från kryptovalutabörsen Coinbase och Bitcoin-gruvföretaget Bitmain. USDC stöds på nio olika blockkedjor: Algorand, Solana, Stellar, TRON, Hedera, Flow, Ethereum, Avalanche och Polygon.

Även om USDC inte är lika produktiv som USDT, har Circle säkrat licenser för att verka i flera länder. I USA är Circle en licensierad pengatransmitter och innehar statsspecifika licenser där det krävs för att göra det. Circle är också licensierad och reglerad att bedriva affärer som involverar virtuell valuta av New York Department of Financial Services. På andra håll är USDC fullständigt licensierad i Bermuda under Digital Asset Business License och innehar en E-Money Issuer License från Storbritanniens Financial Conduct Authority. Circle söker också auktorisation som betaltjänstleverantör i EU.

USDC ses ofta som guldstandarden för dollarstödda stablecoins på grund av Circles upplevda tillförlitlighet, efterlevnad av bestämmelser och transparens i dess stödtillgångar. Många gånger i stablecoins historia har det kort handlats över en dollar under tider av hög marknadsvolatilitet. När investerare fruktar att andra stabila mynt som USDT kan tappa sin dollarkoppling, flyr de ofta till USDC för säkerhets skull.

För att försäkra investerare att USDC är fullt uppbackad av kontanter eller kontanter, släpper Circle månatliga intygsrapporter från topp-fem redovisningsföretaget Grant Thornton LLP. Men precis som Tether har Circle ännu inte genomgått en fullständig revision av sina reserver. Även om Circle är engagerad i transparensen av sina stödtillgångar, har det inte hindrat det från att uppmärksamma tillsynsmyndigheter. I oktober 2021 var det så avslöjat att Circle hade fått en utredningsstämning från Securities and Exchange Commission angående företagets innehav, kundprogram och verksamhet.

BUSD

Binance USD (BUSD) är det tredje största stabila myntet i omlopp och är också knutet till dollarn. Det är utfärdat av kryptobörsen Binance i samarbete med Paxos Trust Company, LLC.

Medan USDT och USDC spänner över flera blockkedjor, är BUSD för närvarande endast tillgängligt på två nätverk: Ethereum och Binances BNB-kedja. Detta har dock inte hindrat stablecoin från att växa. I september 2022 började Binance automatiskt konvertera alla insatta stablecoins till BUSD, vilket gör det till det primära stablecoin som används på börsen. Även om detta drag har hjälpt till att konsolidera likviditeten mellan olika handelspar, har det också främjat BUSD-användning bland börsens användare.

Liksom USDC regleras BUSD av New York State Department of Financial Services. Huruvida stablecoin är reglerat i andra jurisdiktioner är dock oklart. Binance och Paxos hävdar också att de håller BUSD-reserver i kontanter och likvida medel, vilket säkerställer att investerare alltid kan byta ut sina tokens en-till-en mot dollar. För att intyga detta släpper Binance månatliga rapporter som beskriver sina tillgångsreserver.

Som den minsta av de tre stora fiat-stödda stablecoins har BUSD hittills undvikit granskning från tillsynsmyndigheter. Detsamma kan dock inte sägas om dess emittent, Binance. Under de senaste åren har världens största kryptobörs varit inblandad i flera skandaler, inklusive misslyckanden med att ta itu med penningtvätt genom börsen mellan 2017 och 2021, en Securities and Exchange Commission-undersökning av Binance.US:s handelsfilialer och regulatorisk granskning från många länder. Som svar avnoterade börsen produkter i flera regioner, medan Binances vd Changpeng Zhao sa att börsen växlade till ”proaktiv efterlevnad”.

För närvarande är regleringen av stablecoin fortfarande i sin linda både i USA och över hela världen. Lagstiftningen utvecklas dock snabbt, påskyndad av krav på reglering från sådana som finansminister Janet Yellen och Federal Reserve-ordförande Jerome Powell. Att döma av Binances meritlista av brister i efterlevnadsrelaterade frågor, kan börsen få svårigheter att säkerställa att BUSD är kompatibel med amerikanska regler i framtiden.

Crypto Briefing’s Take

Fiat-stödda stablecoins ses ofta som de säkraste att hålla på grund av deras höga likviditet, en-till-en-dollarstöd och beprövade inlösenmekanismer. Men dessa typer av stablecoins delar alla en betydande egenskap som ibland ger dem en dålig rap med vissa grupper i kryptogemenskapen.

USDT, USDC och BUSD har alla frysnings- eller svartlistade funktioner inskrivna i sina kontrakt, vilket innebär att företagen som utfärdar dem har befogenhet att frysa eller till och med konfiskera pengar direkt från användarnas plånböcker. Stablecoin-emittenter fryser ofta medel för att bekämpa ekonomisk brottslighet och se till att dessa stablecoin-utgivare följer reglerna mot penningtvätt. Till exempel frös Tether USDT till ett värde av 33 miljoner USD som stulits under Poly Network-hacket i augusti 2021. Den återfördes senare till protokollet.

Även om frysningsfunktioner kan hjälpa till att återställa stulna pengar från hacks och DeFi-exploater, ser vissa sådan funktionalitet som motsats till kryptos decentraliserade etos. I slutändan skapar det en centraliserad svaghetspunkt att ha sådana funktioner inskrivna i den smarta kontraktskoden för dessa tokens. Det kräver också att innehavare litar på att stablecoin-utgivaren inte konfiskerar eller fryser deras medel utan en god anledning. Senaste sanktioner mot Tornado Cash har visat att drivkraften att konfiskera medel eller svartlista adresser snabbt kan förändras om en statlig organisation väljer att införa sanktioner (Circle följde snabbt den amerikanska regeringens Tornado Cash-förbud).

I slutändan borde dessa frysnings- och svartlistade funktioner inte vara en anledning till oro bland de allra flesta investerare i kryptovaluta. Bekvämligheten som dessa mycket likvida fiat-stödda stablecoins ger borde vida överväga de bekymmer som sådan funktionalitet framkallar. Ändå, för alla som planerar att använda…

Stablecoins: Allt du behöver veta – Coinphony [SV]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *