Caroline Ellison, hat, kvinnohat, FTX, och media – Att förstå det hela

Det är något otvetydigt förtrollande med björnmarknaden. Det avslöjar investerarnas försiktighet och spolar ut ursvaga turister. Man kan se det som en slags katarsis. Framför allt avslöjar den också mycket karaktär. Både bra och dåliga.

I en hökaktig miljö ser du återförsäljare som spyr ut hat mot björnhandlare. Och i de flesta fall är hatet något berättigat. Fallet SBF-Caroline Ellison är inte annorlunda.


Läs Bitcoins [BTC] Prisprognoser 2023-24


Du förstår, mot slutet av oktober misstänkte några analytiker att botten var inne. Inget mer drama, sa de. Tyvärr, tack vare FTX-sagan har det som följde därefter varit ett stycke smärtsam, oförglömlig historia nu.

Ner I kaninhålet

Fallet av FTX från dess höga höjder har skickat en krusningseffekt över hela kryptoindustrin. Det finns en bra anledning till varför Sam Bankman-Fried (grundare och tidigare VD för kryptovalutabörsen FTX) och Alameda Research VD Caroline Ellison tar emot sataniskt hat på sociala medieplattformar, särskilt Twitter.

Tänk på detta – FTX-debaclet ledde till att mer än 180 miljarder dollar utplånades från kryptomarknaden på några dagar.

Föga överraskande kan den senaste dominon som faller vara mäkleriet Genesis för digitala tillgångar, som kämpar för att få in nya pengar till sin utlåningsenhet. Faktum är att det till och med varnar potentiella investerare att de kan behöva ansöka om konkurs om dess ansträngningar inte blir verklighet.

Men mitt i allt kaos har en sak varit ganska konstant – HAT. Efter att FTX-fallet uppdagades fanns det en korero om att någon ”finansierar en mediakampanj för att påverka berättelsen kring FTX-besättningen.”

Detta följde efter att ett par journalister uppmärksammat skillnaden i vilken typ av behandling både SBF och Ellison fick på sociala medieplattformar. Enligt Fiona Smith, grundaren av The Millennial Money Woman,

”Även om det är förståeligt att både SBF och Caroline får hettan på sociala medier och andra onlineplattformar, verkar det som att Caroline får mer negativ kritik än kanske SBF.”

Investerares motvilja mot båda de skyldiga är ganska berättigad med tanke på deras kriminella handlingar. Det är dock tydligt att mycket av den kritik som riktas mot Caroline Ellison blir mindre och mindre konstruktiv för varje dag som går. Faktum är att det nu sträcker sig från att vara nedlåtande till att bara vara sexistisk och kvinnofientlig.

Även när människor har påpekat de störande övertonerna av denna senaste kritik, har vissa helt enkelt fördubblats. Tänk på den här tweeten, till exempel.

Tvärtom finns det några som hävdar att media i allmänhet är det vägrar att fördöma SBF och Ellison eftersom det fanns någon slags politisk vinkel på det. Vad sanningen är är dock okänt i nuläget.

De fullständiga fakta i detta fall har ännu inte ställts i förgrunden. Och ändå är varje liten klumpa av information relaterad till Caroline Ellisons personliga liv redan en del av kryptodiskursen.

Med FTX-ansökan om konkurs är de flesta i kryptogemenskapen i mörkret om vad som händer nu. De längtar efter nedläggning och vill lägga hela det här avsnittet bakom sig.

Men medan de väntar på den stängningen verkar det som att Ellisons personliga liv utnyttjas för att stilla ilskan och voyeurismen i samhället.

En liknande åsikt delades också av Fiona Smith, där chefen hävdade,

”Undersökningen bör fokuseras på vad som ledde till fall av både FTX och Alameda. Det är viktigt att förstå sammanhanget för varför personer som Caroline och SBF fattade de beslut de gjorde – och varför ingen annan bestämde sig för att ingripa eller åtminstone ifrågasätta deras beslutsförmåga. Jag tror dock inte att det är nödvändigt att utnyttja någon annans personuppgifter så länge den personliga informationen inte bidrar till att göra en dom i själva utredningen.”

Tja, hon har rätt.

Prima facie ser det ut som att Caroline Ellison har mycket att svara för. En utredning kommer sannolikt att bevisa det också. Det räcker. Det borde inte finnas någon ursäkt för det sexistiskt, kvinnohatande misshandel hon har utsatts för från många under de senaste veckorna.

Onödigt att säga att hennes fall i viss mån har gett dem som ifrågasätter ”finansiell feminism.” Ändå är det värt att påpeka att hela trollingkampanjen mot henne går tillbaka till frågan ”Varför finns det så få kvinnor i krypto?”

Houston, vi har ett könsproblem

De könsbundna sociotekniska relationerna kring blockchain, som exemplifieras av diskurser och praktiker vid möten och konferenser, är verkligen en fråga om granskning.

Liksom många andra tekniska utrymmen har blockchain och krypto ett könsproblem.

Trots det har fler kvinnor vaknat till nyttan av blockchain och krypto. Enligt BlockFis undersökning, till exempel, som genomfördes inför internationella kvinnodagen 2022, ökar antalet kvinnliga investerare i kryptovaluta.

Medan 33 % av de tillfrågade kvinnorna var angelägna om att köpa kryptotillgångar 2022, avsåg cirka 60 % av dem att göra det inom de närmaste månaderna.

Varför stör kvinnor inte krypto i antal ännu?

Här är det värt att påpeka att den tidigare nämnda undersökningen endast tittade på kvinnor genom prismat av kryptovalutainvesteringar. Hur är det med kvinnor i ledande roller? Hur är det med kvinnor som är aktivt engagerade i sina roller som störande i de högre nivåerna av krypto- och blockkedjerymden?

Tja, enligt en forskningsartikel författad av Julie Frizzo-Barker,

”Enligt en nyligen genomförd studie av 100 blockchain-startups var endast 14% av de anställda kvinnor, och bland dessa var bara 7% i ledarroller (Custer, 2018). I sin korta historia som den decentraliserade tekniken under kryptovalutor som Bitcoin (Nakamoto, 2009), har blockchains mansdominerade sfär underblåst stereotyper som ”Bitcoin Bros” (Bowles, 2018).

Tidningen fortsatte också med att avslöja en ”extrem detalj” för att påpeka denna könsskillnad, en associerad med en Bitcoin-konferens i Miami för några år sedan,

”I ett extremt exempel på kryptokultur när den är som värst, vid en nyligen genomförd nordamerikansk Bitcoin-konferens i Miami, var tre av de 88 talarna kvinnor och evenemanget avslutades med en fest på en strippklubb (Primack, 2018).”

På samma sätt fann en Quartz-studie från 2018,

”Av de 378 riskstödda krypto- och blockkedjeföretagen som grundades globalt från januari 2012 till och med januari 2018, hade bara en (0,3 %) ett helt kvinnligt grundarteam och 31 (8,2 %) hade en kombination av manliga och kvinnliga grundare, enligt Pitchbook. Under samma period hade 17,7 % av alla teknikföretag minst en kvinnlig grundare.”

Som svar på sådana orättvisor uppstod opinionsbildningsgrupper och sociala nätverk som Crypto Chicks, She256, Black Women Blockchain Council och Diversity in Blockchain.

Inte bara det, kvinnor som Cathie Wood, Elizabeth Stark, Kathleen Breitman och Laura Shin, bland andra, har också dykt upp. De har utbildat kvinnliga kryptoinnehavare om ekonomisk frihet och due diligence innan de investerar i alternativa tillgångar med högre risk som krypto.

Därför är frågan – Har något förändrats 2022? Tja, förmodligen inte.

Tänk på detta – Medan kvinnors sysselsättning inom den tekniska sektorn har vuxit stadigt under åren (20 % för alla positioner), är färre än 5 % av investerare, utvecklare och entreprenörer i kryptovaluta kvinnor. Enkelt uttryckt, den skillnad vi diskuterade tidigare existerar fortfarande och den är stor.

Varför finns det så få kvinnor? Tja, svaret kan ligga i kryptoutrymmets natur och hur människor använder sociala medier nuförtiden.

Kryptosektorn är till skillnad från andra tekniska utrymmen, eller något annat utrymme egentligen. Det som gör dess gemenskap annorlunda är att den existerar, nästan helt, virtuellt.

Bortsett från ett fåtal är de flesta i samhället bekväma med att arbeta bakom ett anonymt namn och en färgstark avatar. Nu, för vissa, är det skönheten med kryptorymden. Men just den naturen kommer med sina egna begränsningar, med kvinnor som ofta hittar det på den hårda vägen.

Historiskt sett har icke-dominerade utrymmen varit mycket fientliga mot kvinnor. Oavsett om det är Reddit eller 4chan har anonymitet ofta varit en sköld som troll har använt för att rikta in sig på kvinnor. Eftersom utrymmen och plattformar inte existerar i ett vakuum, kan detsamma sägas om kryptos onlinegemenskap också.

Nu kommer det att finnas de som säger att kryptoutrymmet är vänligare än de flesta. Och det finns ett argument att framföra där. Men arten av motreaktionen som Caroline Ellison har fått under de senaste veckorna tyder på något annat.

Och det är hela poängen. FTX-avsnittet är bevis på grov misskötsel och kanske till och med bedrägeri från SBF och Caroline Ellisons sida. Men samhällets reaktion på detsamma är ett bevis på hur kvinnofientlig diskurs i kryptogemenskapen också kan vara. Ingenting framhäver det mer än hur olika karaktären av övergrepp riktade mot Ellison är, jämfört med SBF.

Vid det här laget skulle det vara lätt att avfärda dessa reaktioner som ”knäppar” eller som anomalier. Så är dock inte fallet heller.

Till exempel fann en rapport från Amnesty International för några år sedan att över 45 % av de tillfrågade kvinnorna hade blivit utsatta för cybertrakasserier av sexistisk eller kvinnofientlig karaktär. Faktum är att 36 % av dessa svarande i Storbritannien gick så långt som att hävda att de kände att deras fysiska säkerhet skulle skadas.

På samma sätt visade en 11-årig analys av trakasserier online att kvinnor utgjorde över 72 % av alla offer. En annan rapport visade att

”… kvinnor som har blivit trakasserade online är mer än dubbelt så benägna som män att säga att de var extremt eller mycket upprörda över sitt senaste möte (34 % mot 14 %). Omvänt säger 61 % av männen som har blivit trakasserade online att de inte var alls eller lite upprörda över sin senaste incident, medan 36 % av kvinnorna sa detsamma.

Enkelt uttryckt är det kvinnofientliga och sexistiska hat som riktas mot Ellison inte något som föddes ur det blå. Istället är det en produkt av var sociala medier befinner sig just nu. Trots allt är kryptogemenskapen inte heller immun mot dessa tendenser. Och dessa tendenser har fått ett fult ansikte under de senaste veckorna.

Vad är vägen framåt för kvinnor inom krypto?

Medan FTX-debaclet fortfarande utspelar sig, är det viktigt att notera att kvinnor i kryptorymden har en lång väg att gå. Fiona Smith uttryckte det kanske bäst när hon sa:

”Kvinnor, ännu mer än män, måste se till att de täcker alla sina baser innan de investerar sina surt förvärvade pengar i krypto. Det beror på att kvinnor lever längre, de tjänar ofta mindre på grund av löneskillnaderna, och de har också ofta sjukvårdskostnader från att ta hand om sina barn, äldre föräldrar eller makar. Av dessa tre skäl är det ännu viktigare för kvinnor att göra sin forskning innan de investerar i kryptovaluta.”

Tillade hon,

”Men jag tror att kvinnor sannolikt kommer att fortsätta investera i krypto, men kanske med lite mer oro och flit. Jag tror också att kvinnor sannolikt kommer att sträva efter att diversifiera sina kryptoinvesteringar över flera plattformar eftersom SBF och Carolines imperium var mäklaren, handlaren, långivaren och förvaringsinstitutet i ett.

Det är i detta avseende som vissa kryptoanalytiker säger: ”Kryptovaluta är frihet. Bankverksamhet är slaveri.” Utan tvekan har DeFi-branschen sedan starten lovat deltagarna fördelar som ekonomisk frihet, säkerhet, integritet och förmögenhetsackumulering. Minska ekonomiska barriärer och kvinnors…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *